Webdesign & Development

Wat maakt nou een goede website? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Ik geloof in ieder geval in een aantal regels waar de websites die ik ontwerp en bouw aan moeten voldoen:

 • Persoonlijke & unieke vormgeving
 • Gebruiksvriendelijk zijn
 • Responsive design
 • Gemakkelijk zelf je teksten en afbeeldingen up-to-date houden
 • Vindbaar zijn
 • Veiligheid & zekerheid

Hieronder leg ik uit hoe ik dit probeer te bereiken.

Zo verschillend als mensen en bedrijven zijn, zo verschillend zouden in mijn ogen ook websites moeten zijn. Ik ga op zoek naar wat jou typeert en onderscheid als persoon/bedrijf en baseer hier het ontwerp op. Heb je een passie, dan moet de bezoeker deze passie kunnen zien en voelen. Elke website ontwerp ik vanaf een leeg vel. Bij mij weet je dus zeker dat je website 100% uniek is. Wil je meer weten over het ontwerpproces, kijk dan hier.

Een website moet er goed uit zien, maar moet ook goed werken. Aan het visuele ontwerp besteed ik net zoveel aandacht als de zogeheten user experience. Het navigeren binnen een website moet in mijn ogen vanzelfsprekend en simpel zijn. Ga je liever voor avontuurlijk en experimenteel? Ook geen probleem, maar ook dan gaan we op zoek naar een oplossing waarbij de bezoeker niet de weg kwijt raakt.

Naast het navigeren. is leesbaarheid is ook een belangrijk punt, daar besteed ik veel aandacht aan. Qua tekstopmaak is een website niet veel anders dan een krant of magazine. Het grootste verschil is dat bezoekers van websites vaak niet veel tijd hebben. Juist gebruik van onder andere koppen, kolommen en afbeeldingen is daarom essentieel om je boodschap op een beknopte wijze over te brengen. In mijn designs wil ik bereiken dat bezoekers een luchtig en overzichtelijk gevoel krijgen, het gevoel dat ze geen lappen tekst hoeven te lezen, maar wel de essentiële info verkrijgen.

Een ander belangrijk aspect van gebruiksvriendelijkheid is dat je website op elk type scherm goed moet werken. Dit is zelfs zo belangrijk, dat ik er een apart kopje aan wijd.

Een aantal jaren geleden was het simpel: je hebt een veilige scherm-marge waarin je een website kunt bouwen. Je wist zeker dat iedereen hetzelfde te zien kreeg. Maar sinds de komst van touchscreens, smartphones en tablets, werd het allemaal iets ingewikkelder. Natuurlijk worden websites gewoon weergegeven op kleinere schermen, maar de gebruiker moet continu inzoomen, uitzoomen, goed mikken om een link aan te raken, kortom: geen gebruiksvriendelijkheid. Vaak werden er losse mobiele versies van een website gemaakt, maar aangezien niet elke telefoon hetzelfde formaat heeft, was dit ook niet optimaal. En wie weet heeft straks elke koelkast een ingebouwde browser, maak je daar dan ook een aparte versie voor? Om hier op voorbereid te zijn, bouw ik websites responsive. Dit wil zeggen dat de layout van de website zich aanpast op basis van het schermformaat en type scherm. Ik werk met vier zogeheten breekpunten: desktop, laptop, tablet (verticaal) en mobiel. In elk stapje worden de elementen in de website aangepast naar de meest geschikte lay-out. Zo kunnen kolommen onder elkaar komen te staan om de leesbaarheid te vergroten, schalen afbeeldingen netjes mee, zodat ze altijd volledig in beeld zijn en worden de knoppen groter om ze goed te kunnen aanraken met je vinger. In de mobiele weergave is er zelf een uitschuifmenu, zoals je dat ook in apps vaak ziet. Eigenlijk krijg je dus vier websites in één! Je kunt het eens demonstreren door je venster in de breedte te vergoten/verkleinen, dan zul je zien dat je nooit van links naar rechts hoeft te scrollen, want alles past zich netjes aan.

Een website kan wel zo mooi, gebruiksvriendelijk en responsive zijn, maar je hebt er weinig aan als je er zelf niets op zou kunnen zetten. De websites die ik bouw, worden allemaal voorzien van een Wordpress systeem. Wordpress is het meest gebruikte CMS (Content Management Systeem) en staat bekend om z’n eindeloze mogelijkheden. Hierdoor word ik niet belemmerd in de vormgeving en functionaliteiten, alles is mogelijk. Echter, met alleen Wordpress ben je er nog niet. Ik wil natuurlijk wel dat jij als eigenaar van de website heel gemakkelijk overweg kunt met dit systeem. Daarom pas ik het CMS helemaal op maat aan, zodat je gemakkelijk en snel de inhoud van je website kunt veranderen en uitbreiden.

Praktijkvoorbeeld: je homepage bestaat uit een header met roulerende foto’s, een titel, een intro, 2 kolommen en een lijstje met klikbare buttons. Zodra je bent ingelogd, krijg je voor elk onderdeel een apart veld te zien waarin je de bestaande info te zien krijgt. Elk veld heeft z’n eigen functie op basis van wat het moet tonen. Een tekst kun je aanpassen in een invulveld, een nieuwe afbeelding toevoegen is zo simpel als kiezen van een bestand op je computer, het systeem past zelf de formaten aan. En de buttons die je toevoegt, kun je voorzien van een link door simpelweg te kiezen uit een lijstje met aanwezige pagina’s in je website. Je hoeft geen kennis te hebben van de techniek die er bijvoorbeeld voor zorgt dat afbeeldingen rouleren, het is puur het aanleveren van het materiaal. Het wijst zich allemaal vanzelf, en het mooiste is nog wel; er kan niets fout gaan in de layout van je website. Elke titel, elke kolom en elke afbeelding zal precies komen te staan waar het bedoeld is. Ik zal bij elke website een handleiding uitreiken en vertellen waar je bepaalde zaken kunt vinden. En natuurlijk sta ik altijd paraat om je te helpen als je ergens niet uit komt.

Je wilt gevonden worden, dat is logisch. Dit wordt zoekmachineoptimalisatie, ook wel afgekort SEO genoemd. Zoekmachines zijn tegenwoordig streng en moeilijk beïnvloedbaar. Ik zorg ervoor dat je website qua techniek optimaal is voor Google om je website te scannen/te begrijpen. Ook reik ik de nodige tools aan om je vindbaarheid te vergroten. Ik geef tips & tricks, maar natuurlijk dien je zelf voor de juiste inhoud te zorgen. Google kijkt voornamelijk naar de kwaliteit en uniekheid van de teksten. Voorziet je website de bezoekers van unieke informatie, dan zal Google dit erg prettig vinden. SEO is een vak apart, dus ik zal eerlijk zijn: Ik kan je niet garanderen dat je bij elke gewenste zoekterm bovenaan komt te staan, maar ik streef er wel naar dat je bij het intikken van je bedrijfsnaam in één keer gevonden wordt. Is bovenaan staan bij bepaalde zoektermen erg belangrijk voor je, dan raad ik aan om te werken met een SEO-specialist en eventueel een tekstschrijver. Ik heb hiervoor een aantal betrouwbare partners die je daar goed bij kunnen helpen. Zo kunnen zij doen waar ze expert in zijn en kan ik me volledig focussen op mijn specialisme: website ontwerp en development.

Internetcriminaliteit is steeds meer een issue, daarom is het belangrijk om je hier goed tegen te wapenen. Op mijn eigen server, die ik huur bij een gerenommeerde partij, wordt er alles aan gedaan om hackers buiten de deur te houden. Zo is er een tweetraps inlogsysteem en houd ik het CMS up-to-date met de nieuwste beveilingsupdates. Mocht er toch iets mis gaan, dan wordt er snel actie ondernomen door zowel mij als de serveerbeheerder, zodat je website wordt veiliggesteld. Daarnaast wordt er elke dag een volledige kopie gemaakt van de server en backup ik je website twee keer per maand naar een server die op een andere locatie wordt gehost. Zo ben je er zeker van dat je website niet verloren gaat bij brand of andere onvoorziene omstandigheden. Een ander voordeel is dat je altijd terug kunt naar een vorige versie van je website. Een hosting-, service- en backupplan geeft je volledige zekerheid over je website en e-mail en kost jaarlijks een vast bedrag, ongeacht wat er in die tijd gebeurt. Een opsomming van alle diensten:

 • Hosting en domeinnaam
 • Onbeperkte e-mailadressen
 • Dagelijkse backup op de server
 • Tweewekelijkse backup naar een andere locatie
 • Up-to-date houden van de installatie
 • Vlug actie ondernemen bij storingen
 • Sneller aanpassingen laten doen op je website

Uiteraard sta je er vrij in om zelf een hostingpartij aan te dragen, alleen dien je dan zelf voor bovenstaande punten te zorgen en kan ik geen garantie bieden voor een goede veiligheid.

Enkele voorbeelden van websites uit mijn portfolio: